IT-Universitetet i København
 
  Tilbage Kursusoversigt
Kursusbeskrivelse
Kursusnavn (dansk):Virksomhedssystemer 
Kursusnavn (engelsk):Enterprise Systems 
Semester:Efterår 2005 
Udbydes under:cand. it, softwareudvikling (swu) 
Omfang i ECTS:7,50 
Kursussprog:Dansk 
Kursushjemmeside:http://www.itu.dk/courses/VSYS/E2005/index.html 
Min. antal deltagere:
Forventet antal deltagere:25 
Maks. antal deltagere:35 
Formelle forudsætninger:Der forudsættes viden om Systemudvikling og Databasesystemer svarende til at have gennemført mindst et af disse to fag.



Det vil endvidere være en fordel, hvis du har kendskab til eller praktisk erfaring med anvendelse af et virksomhedssystem.

 
Læringsmål:

Op igennem 1990?erne og begyndelsen af det nye årtusinde har der været fokus på modellering og redesign af forretningsprocesser, Supply Chain Management (SCM) og Customer Relation Management (CRM) for at opnå konkurrencemæssige fordele og her har integrerede virksomhedssystemer været en helt central komponent i it-infrastrukturen.



Dette kursus har til formål at give de studerende indsigt i de forretningsmæssige problemstillinger, som virksomhedssystemer understøtter, de særlige udfordringer anskaffelse og implementering af virksomhedssystemer indeholder, samt forståelse for den vigtige rolle, som datagrundlaget har for en succesfuld understøttelse af de daglige forretningsprocesser, integration af forretningsprocesser og realiseringen af Business Intelligence.



Efter kurset vil du:


  • Kunne forklare hvad et ERP-, CRM-, og SCM-system er, samt hvilken rolle de spiller i en virksomhed.



  • Kunne forklare hvordan ERP-implementerings projekter gennemføres, hvilke specielle problemstillinger der knytter sig til sådanne projekter, samt vælge mellem forskellige implementeringsstrategier i forhold til virksomhedens karakteristika og strategi.



  • Kunne forklare anskaffelsesprocessen for ERP systemer set fra henholdsvis kunde- og leverandørside, samt udarbejde forslag til anskaffelsesprocessen for en konkret virksomhed.



  • Kende betydningen af, at ERP-systemet kan tilpasses virksomhedens forretningsprocesser og hvordan dette bl.a. kan opnås ved parameterstyring, ændring af arbejdsprocesser eller ændringer/tilføjelser til softwaret.



  • Kunne forklare begreberne "Business Process Modelling" og "Business Process Redesign", samt kende forskellige metoder til Business Process Modelling.



  • Kunne gøre rede for betydningen af et godt databasedesign og kvalitet i data, i forhold til muligheden for at opnå optimal understøttelse af de daglige forretningsprocesser, integration af forretningsprocesser og Business intelligence.



  • Kunne forklare begrebet Customer Relation Management (CRM) og kende de problemstillinger der knytter sig til at skabe datagrundlaget for CRM.



  • Kunne forklare begrebet Supply Chain Management (SCM) og kende de problemstillinger der knytter sig til at skabe datagrundlaget for SCM.

     
Fagligt indhold:Det detaljerede faglige indhold af kurset omfatter:


  • Introduktion til grundlæggende begreber og metoder til ERP, SCM og CRM, de tilhørende it-systemer, samt deres indhold og rolle i forbindelse med integrationen af forretningsprocesser og understøttelse af forretningsstrategier.


  • Implementeringsprojekter i virksomheder


  • Anskaffelsesprocessen set fra såvel kunde- som leverandørside


  • Hvordan skabes datagrundlaget for de daglige forretningsprocesser og Business intelligence - Relationelle databaser, transaktionssystemer og datawarehouses.


  • Introduktion til Customer Relation management.


  • Introduktion til Supply Chain Management.


  • Introduktion til Business Modelling - Business Redesign.


  • Kurset vil i høj grad inddrage kursisternes egne virksomheder som eksempler i arbejdet med modeller og teorier. Man kan dog godt deltage i kurset uden at have tilknytning til en virksomhed, men så kræver kursets form, at man selv finder en konkret virksomhed, der kan anvendes som case-virksomhed. Det indebærer, at virksomheden skal give adgang til at interviewe forskellige medarbejdere og udlevere andet materiale, som kan give jer indsigt i deres implementeringproces og anvendelse af virksomhedssystemer.
     
Læringsaktiviteter:Netbaseret undervisning med et antal seminarer

Kursets undervisning er koncentreret omkring fire lørdagsseminarer på følgende datoer: 27. august, 17. september, 8. oktober og 12. november 2005. Ved disse lørdagsseminarer vil der være forelæsninger og opgavediskussioner. Inden første undervisningsgang, samt 1., 2., og 3. lørdag stilles en række opgaver, som kursisterne skal forberede til næste seminarlørdag. En del af opgaverne vil være knyttet til et gruppearbejde, som kursisterne ved afslutningen af kurset indleverer som eksamensprojekt. Eksamensprojektet vil have 2 obligatoriske delafleveringer (2. og 3. lørdag). Afklarende spørgsmål omkring opgaverne og den tilhørende teori foregår via nettet.



Det er af stor betydning for din indlæring, at du deltager i undervisningen de fire lørdage. Hvis du på forhånd ved, at du vil være udelukket fra at deltage flere af de fire lørdage, vil jeg ikke anbefale at du tager kurset.

 
Eksamensform og -beskrivelse:X. experimental examination form (7-scale; external exam), 13-skala, Ekstern censur

 

Litteratur udover forskningsartikler:Lene Pries-Heje (2005), Kompendium til Virksomhedssystemer F2005. IT-Universitetet i København.

Kompendiet indeholder ca. 30 udvalgte artikler - 500 sider.



Hvis du ikke har kendskab til virksomhedssystemer før kurset begynder, vil jeg anbefale, at du læser nedenstående bog som supplerende litteratur før kurset starter:



Concepts in Enterprise Ressource Planning. Brady, Monk og Wagner 2001, Course Technology, Thomson Learning. ISBN 0-619-01593-4.

 
 
Afholdelse (tid og sted)
Kurset afholdes på følgende tid og sted:
UgedagTidspunktForelæsning/ØvelserStedLokale
Lørdag 09.00-12.00 Forelæsning ITU 3A14, 3A52
Lørdag 13.00-16.00 Øvelser ITU 3A14, 3A52

Eksamen afholdes på følgende tid og sted:
EksamensdatoTidspunktEksamenstypeStedLokale
2005-11-25 inden kl. 15.00 Skriftlige arbejder ITU Eksamenskontoret
2006-01-13 se eksamenstidsplanen på kursets hjemmeside Mundtlig eksamen ITU se eksamensplanen i studiehåndbogen på ITUs intranet
2006-01-16 do Mundtlig eksamen ITU do