IT-Universitetet i København
 
  Tilbage Kursusoversigt
Kursusbeskrivelse
Kursusnavn (dansk):Digital mediekultur 
Kursusnavn (engelsk):Digital Media Culture 
Semester:Forår 2011 
Udbydes under:Bachelor i digitale medier og design (bdmd) 
Omfang i ECTS:7,50 
Kursussprog:Dansk 
Kursushjemmeside:https://learnit.itu.dk 
Min. antal deltagere:70 
Forventet antal deltagere:76 
Maks. antal deltagere:80 
Formelle forudsætninger:Dette kursus forudsætter gennemført kursus i faget "Introduktion til Medier og Kommunikation" eller tilsvarende fag.

For at følge kurset, skal den studerende have et personligt e-portfolio konstrueret i Wordpress. Den studerende kan bruge det e-portfolie, som blev opbygget som en del af kurset "Formidling, projektarbejde og webdesign" på uddannelsens første semester. Den studerende kan også vælge at oprette et e-portfolio på www.wordpress.com

Information om studiestruktur
Dette kursus indgår på andet semester på bacheloruddannelsen i digitale medier og design. Se studieforløbet beskrevet her: Bachelor digitale medier  
Læringsmål:Efter kurset skal den studerende kunne:

• beskrive kulturbegrebet i en digital kontekst
• udpege, og begrunde udpegelsen af, digitale kulturelle fænomener
• identificere og anvende forskellige metodiske indfaldsvinkler til studiet af digital kultur og kommunikation
• beskrive og anvende kulturteorier af relevans for digital kultur og kommunikationspraksisser
• kunne reflektere over relevant teori og metode i forbindelse med en konkret undersøgelse af et selvstændigt udvalgt digital kulturelt fænomen og/eller praksis
• anvende den valgte teori og metode i en analyse af de kulturelle fænomener/praksisser, der er undersøgelsens fokus
• fremlægge og diskutere undersøgelsens resultater med udgangspunkt i den valgte teori, metode og egne empiriske observationer 
Fagligt indhold:Kursets formål er at give de studerende en grundlæggende forståelse af sammenhængen mellem digital kommunikation og digital kultur i vores hverdag. Dette indebærer en løbende diskussion af hvordan kulturelle og sociale praksisser udvikles i samspil med udviklingen af nye digitale mediegenrer og platforme.

Kurset bygger videre på første semesters "Introduktion til medier og kommunikation" og kombinerer dette perspektiv med introduktion til kulturteori med særligt fokus på sociale og kulturelle aspekter ved digitale medier og digital kommunikation.

Kursets første del inkluderer en introduktion til forskellige opfattelser af begrebet kultur og til hvad det vil sige at analysere kultur. Herudover vil der også blive introduceret til grundlæggende teori om forholdet mellem socialitet og kultur, netværkssamfundet og sociale netværk, identitet og selvfremstilling, samt andre relevante teoretiske perspektiver. Endeligt vil der blive introduceret til grundlæggende problemstillinger og udfordringer ved at studere digital kultur i praksis

I kursets anden del uddybes og udvides de teoretiske og metodologiske perspektiver i en gennemgang af udvalgte temaer, der er særligt aktuelle i den nutidige digitale kultur. Emner kunne være: lokal versus global kultur online, ”web 2.0” og deltagerkultur, fankultur og musikkultur, etnografisk feltarbejde, kulturformidling i en online kontekst, spilkultur og sociale netværk, samt politisk kultur og demokrati online. 
Læringsaktiviteter:12 forelæsninger og 12 øvelsesgange

Sideløbende med forelæsningerne skal I individuelt eller på gruppebasis vælge et aktuelt kulturelt fænomen eller praksis, som I skal lave en empirisk undersøgelse af. Undersøgelsen kan foregå online, offline eller begge steder. Udvælgelsen skal ske ud fra en forudgående afgrænsning af et problemområde og et relevant fokus. I udarbejder i forbindelse med øvelserne et design for studiet af jeres case og vælger på baggrund af den gennemgåede litteratur metoder til undersøgelse og analyse. Den valgte teori og metode, undersøgelsesdesignet samt analyse af jeres fund skal præsenteres kort i en synopsis, der afleveres i slutningen af kurset. Synopsen uddybes nærmere ved den afsluttende mundtlige eksamen.

Andre læringsaktiviteter: In-class diskussioner og øvelser, gruppearbejde og casearbejde i øvelsestimerne, portfolio produktioner, ekskursioner til online samfund, udvikling af f.eks. wikipediaopslag om centrale begreber på kurset, peer-review af indlæg på portfoliobloggen, "feltarbejde" (observation af kulturelle praksisser ude i verden).

-----
Se hvordan undervisningen er tilrettelagt her:
link til skemaoplysninger
Skemaoplysningerne vil være tilgængelige fra kort før semesterstart. 

Eksamensform og -beskrivelse:X. experimental examination form (7-scale; external exam), 7-trins-skala, Ekstern censur

I dette kursus er der obligatoriske aktiviteter (fx deltagelse, opgaver, øvelser, fremlæggelser, produktioner), som skal opfyldes for at blive indstillet til eksamen og evt. for at kunne aflevere skriftligt arbejde til eksamen:
- skriftlig beskrivelse af en selvvalgt case og undersøgelsesdesign for denne på cirka 1 side, der afleveres halvvejs i kurset (22. marts) til kursusansvarlig/underviser.

Skriftligt arbejde for kurset er en synopsis på ca. 5-7 sider, der afleveres i slutningen af kurset (18. maj) til Eksamenskontoret. I en gruppe hæftes der kollektivt for synopsen, men den mundtlige eksamen er individuel. En synopsis er den studerendes oplæg til den mundtlige eksamen.

Se i øvrigt under læringsaktiviteter.

Den mundtlige eksamens varighed er 30 minutter.  

Litteratur udover forskningsartikler:Kursets forskningsbaserede litteratur vil blive suppleret med relevante uddrag fra f.eks. avisartikler, blogs, YouTube videoer o.lign. 
 
Afholdelse (tid og sted)
Kurset afholdes på følgende tid og sted:
UgedagTidspunktForelæsning/ØvelserStedLokale
Tirsdag 10.00-12.00 Forelæsning ITU Aud 1
Tirsdag 12.00-14.00 Øvelser ITU 4A56, 4A58

Eksamen afholdes på følgende tid og sted:
EksamensdatoTidspunktEksamenstypeStedLokale
2011-05-18 09:00-15:00 Skriftlige arbejder ITU Eksamenskontoret (2E)
2011-06-06 Kontakt kursusansvarlig for individuelt tidspunkt Mundtlig eksamen ITU 4A22
2011-06-07 Kontakt kursusansvarlig for individuelt tidspunkt Mundtlig eksamen ITU 4A22
2011-06-08 Kontakt kursusansvarlig for individuelt tidspunkt Mundtlig eksamen ITU 4A22
2011-06-09 Kontakt kursusansvarlig for individuelt tidspunkt Mundtlig eksamen ITU 4A22
2011-06-10 Kontakt kursusansvarlig for individuelt tidspunkt Mundtlig eksamen ITU Aud. 3
2011-08-09 Re-eksamen - Kontakt kursusansvarlig for tidspunkt Mundtlig eksamen ITU 4A30