IT-Universitetet i København
 
  Tilbage Kursusoversigt
Kursusbeskrivelse
Kursusnavn (dansk):Projektklynge: MIL - Mobilen som medie 
Kursusnavn (engelsk):Project Cluster: MIL - The Mobile as Medium 
Semester:Efterår 2005 
Udbydes under:cand.it., design, kommunikation og medier (dkm) 
Omfang i ECTS:0,00 
Kursussprog:Dansk 
Kursushjemmeside:https://learnit.itu.dk 
Min. antal deltagere:
Forventet antal deltagere:15 
Maks. antal deltagere:25 
Formelle forudsætninger:Dette forløb er tænkt som enten et 12-ugers projekt eller et 16-ugers projekt for studerende, der er interesseret i at arbejde med udvikling af indhold til mobile medier. Da der kan forventes en rimelig stor arbejdsindsats i perioder, vil et 16-ugers projekt/15 ECTS være en god afspejlning af arbejdsindsatsen.

I umiddelbar forlængelse af de koncepter, der bliver udarbejdet, vil studerende med interesse i at udvikle tekniske applikationer til mobile medier, inspireret af koncepterne, kunne lave 4 ugers projekter inden for området. Har du interesse i dette, så henvend dig venligst til AC-fuldmægtig Thomas Bodin (thomasbodin@itu.dk).

Det foretrækkes, at studerende, der deltager i projektklyngen, har en interesse i mobile medier og har en god fornemmelse for hvad der rører sig på feltet.

English speaking students can participate in this project cluster and likewise write their project in English. However, the joint MIL workshop in co-operation with external partners will be given in Danish.

NB! Da du som projektdeltager skal deltage i en workshop med andre partnere og i den forbindelse indgå i et tværinstitutionelt gruppesamarbejde, er det vigtigt, at du, udover at tilmelde dig i denne projektbase, også sender en mail med tilmelding til projektkoordinator Kasper Kofod (kofod@itu.dk), cc kursusansvarlig Lisbeth Klastrup (klastrup@itu.dk) senest d. 29/8.
 
Læringsmål:Målet for denne projektklynge er
a) at give deltagerne erfaring i at indgå i et konceptudviklingsforløb med eksterne partnere (se nedenfor for nærmere information)
b) at give deltagerne mulighed for at arbejde kreativt med udvikling af et eller flere konkrete koncepter inden for området "mobilen som medie" og rettet til en specifik målgruppe: de 15-24 årige
c) på basis af fælles litteratur og introducerende forelæsninger at gøre de studerende i stand til at arbejde selvstændigt akademisk med en udvalgt problemstilling inden for emneområdet "mobilen som medie"

 
Fagligt indhold:"MIL - Mobilen som medie" er en unik og anderledes mulighed for at arbejde med at udvikle indhold til og indhente viden omkring mobile medier (særligt mobiltelefonen) i samarbejde med konkrete erhvervspartnere. Du indgår, sammen med studerende fra KUA og Dansk Designskole, og i sparring med medarbejdere fra DR og TDC, i et fælles tværinstitutionelt workshop- og konceptudviklingsforløb, der strækker sig over 8 uger (se program neden for). Cirka midt i og i slutningen af dette 8 ugers forløb, vil der være 2 "gates", hvor koncepterne skal præsenteres og vurderes af et aftagerpanel. Kun nogle koncepter går videre. Ved den afsluttende gate vil der muligvis blive udvalgt et antal koncepter, som DR og TDC evt. vil arbejde videre med at implementere "in real life".


I forlængelse af de 8 ugers konceptudviklingsforløb er det tanken, at du skriver en selvstændig 12 eller 16-ugers rapport, der dokumenterer, kommenterer og reflekterer over dette forløb med udgangspunkt i en udvalgt problemstilling inden for området.
- En afsluttende projektrapport kunne f.eks. fokusere på en analyse af tværinstitutionelle innovationsprocesser inden for mobile medier; en diskussion af medie og konvergensbegreber i forhold til mobile medier; en selvstændig empirisk undersøgelse af målgruppen med henblik på at udrede særlige mediebehov eller interesser i målgruppen; en begrebsafklarende diskussion med udgangspunkt i hvad mobilen som en ny medieform giver af mulighed for nyt indhold, design af brugeradfærd; en diskussion af de særlige forhold, der skal tages hensyn til, når man designer indhold til det mobile medie (design til små grænseflader osv). Alle disse problemstillinger kan og bør tage udgangspunkt i en videnskabelig og akademisk reflektion over de konkrete erfaringer, I har gjort jer undervejs i konceptudviklingsforløbet.

Mere om temaet "Mobilen som Medie" kan ses på www.milab.dk og på www.itu.dk/people/klastrup/mobsommed.pdf

MIL (Mobilt Indholds Laboratorium - www.milab.dk) er et samarbejde mellem ITU, Københavns Universitet (Film og Medievidenskab), Danmarks Designskole, TDC og DR. Projektet går ud at arbejde sammen på tværs af forskningsinstitutioner og indholdsproducenter med henblik på dels at få mere viden om brugen af mobile medier i målgruppen 15-24 årige, dels med udgangspunkt i fælles temaer, at udvikle koncepter for indhold på mobilen til denne målgruppe, som erhvervspartnere muligvis kan arbejde videre med. Projektet løber fra 2005-2007 med et eller to udviklingsforløb per semester. Der vil derfor også være mulighed for at deltage i forløb/skrive projekt om dette i senere semestre.

MIL projektforløb & arbejdsplan september-december

Fredag d. 2/9, 9-11 (foreløbig dato):
Generel intro til MIL-projektklynge på ITU v/Kasper Kofod, Thomas Bodin og Martin Sønderlev Christensen og fastlæggelse af problemformuleringer til brug for oprettelse i projektbasen.

Mandag d. 5/9 (foreløbig dato), formiddag
Fælles forelæsning på KUA om mobilen som medie

Mandag d. 12/9 (foreløbig dato), formiddag
Fælles forelæsning på KUA om mobilen som medie, inkl. muligt crashkursus i mobile teknologier v. Thomas Bodin/ITU

Torsdag d. 15/9 fra 13-17
Fælles introdag til det fælles konceptudviklingsforløb: proces, krav, jura, innovative processer mv. Denne dag introduceres også til de tværinstitutionelle konceptudviklingsgrupper, som MIL¿s projektleder har nedsat.

Torsdag d. 22/9 og fredag d. 23/11 (9-18 begge dage)
Fælles MIL-workshop omkring ideer til udvikling af indhold baseret på mobilen som medie. Deltagere: ITU studerende og projektgruppemedlemmer, studerende og forskere fra KUA og Designskolen, medarbejdere fra DR og TDC.

24. september ¿ 13. oktober
Arbejde på konceptideer baseret på workshopoutput.

14/10 (ca 9-15)
Gate 2. Præsentation af de konceptideer, gruppperne er nået frem til for et ¿aftagerpanel¿ bestående af DR, TDC og MIL projektdeltagere. Et antal konceptideer vil blive udvalgt til nærmere kvalificering. Skulle man være i en gruppe, hvis konceptideer ikke går videre, vil man få mulighed for at indgå i en anden gruppe og arbejde videre her.

15/10 ¿ 17/11
Kvalificering af udvalgte konceptideer. Brugertest, afklaring af teknologiske krav og muligheder mv. Grupperne skal producere en konceptrapport på ca 10-15 sider, der beskriver koncept, test mv.

18/11
Præsentation af den veludviklede konceptide, baseret på konceptrapport. Præsenteres for et aftagerpanel bestående af DR, TDC og andre udvalgte bedømmere med relevante fagligheder.

19/11¿ 23/12
Endelig udarbejdelse af 16-ugers projektrapport, baseret på konceptudviklingsforløbet. Konceptrapport (produceret til 18/11) kan i et vist omfang indgå som en mindre del af denne.

NB! Udover de allerede annoncerede forelæsninger, er det planen, at der i løbet af oktober og november arrangeres forelæsning v. Dansk Designskole om Design til små mobile grænseflader, samt et par inspirationsforelæsninger med udefrakommende oplægsholdere.

 
Læringsaktiviteter:

OBS! Du skal tilmelde dig denne projektklynge på samme måde som du normalt tilmelder dig et kursus, men bemærk:


  • Tilmeldingen udløser ikke bindende kursustilmelding (kun relevant for kandidatstuderende)
  • Du kan tilmelde dig projektklyngen som en fjerde aktivitet (foruden tre kurser).
  • Inden fristen for tilmelding til 12-, 16-, 4-ugers projekter eller specialer/afsluttende projekter skal du/gruppen oprette jeres selvstændige projekt i projektbasen. Se tilmeldingsfrister her http://www1.itu.dk/sw707.asp
  • Projektklyngen kommer ikke til at figurere på dit eksamensbevis. Det gør til gengæld det projekt som du ¿ på baggrund af projektklyngen ¿ opretter i projektbasen
  • Enkeltfagsstuderende på Åbent Universitet og gæstestuderende, der er interesseret i projektklyngen, bedes kontakte Studiekontoret på tlf. 72 18 52 05.

    Se nærmere program for perioden september - december under "fagligt indhold"
     
Eksamensform og -beskrivelse:X. experimental examination form (7-scale; external exam), 13-skala, Ekstern censur

Tværinstitutionelt gruppearbejde + projektrapportskrivning.
Der arbejdes på en mulighed for, at man uproblematisk kan skrive individuelt ITU projekt inden for dette område, grundet det forudgående tværinstitutionelle gruppearbejde.

NB! Der vil fra 5/12 være mulighed for vejledning ved adjunkt Lisbeth Klastrup, projektdeltager i MIL og forsker i kommunikation og mobile medier. Da Lisbeth Klastrup er i USA september-november vil man indtil 5/12 kunne konsultere forsker Anker Helms Jørgensen ang. udarbejdelse af problemstilling, disposition, fokus mv. Det forventes dog, at en stor del af den akademiske rapportvejledning vil ligge i december, grundet engagement i konceptudviklingsforløb i september-november.

I perioden august-december vil projektdeltager og teknisk ekspert Thomas Bodin (lokale 4C09) og MIL-projektleder Kasper Kofod (lokale 3D24) også stå til rådighed med diverse praktisk information og vejledning.
 

Litteratur udover forskningsartikler:Der vil på den fælles introdag blive udleveret en CD-ROM med relevant litteratur inden for emneområdet.

Herudover henvises der til www.milab.dk, hvor man i MIL-projekt regi ligger links og titler på relevante artikler og bøger ud.
 
 
Afholdelse (tid og sted)
Kurset afholdes på følgende tid og sted:
UgedagTidspunktForelæsning/ØvelserStedLokale
09.00-12.00 Forelæsning ITU